Credite pentru intreprinderi mici si mijlocii
Agentia Judeteana pentru Ocuparea Fortei de Munca Dolj
1. Agentia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca acorda credite in conditii avantajoase, din bugetul asigurarilor de somaj, intreprinderilor mici si mijlocii, unitatilor cooperatiste, asociatiilor familiale, precum si persoanelor fizice care desfasoara in mod independent activitati economice, in scopul crearii de noi locuri de munca in special pentru someri.

2. Conform Legii nr. 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca, modificata si completata ulterior, a Normelor Metodologice ale MMSSF si ale BNR, beneficiarii de credite trebuie sa indeplineasca urmatoarele conditii:
- sa aiba cel mult 249 de angajati si/sau membri cooperatori cu raporturi de munca sau de serviciu;
- activitatea de baza sa se realizeze in productie, servicii sau turism;
- pe cel putin 60% din numarul locurilor de munca nou prin infiintarea sau dezvoltarea de intreprinderi mici si mijlocii sau de unitati cooperatiste
- sa fie incadrat personal provenind din randul somerilor inregistrati la agentiile pentru ocuparea fortei de munca;
- personalul incadrat in conditiile prevazut la lit. c) sa fie mentinut in activitate cel putin 3 ani cu contract individual de munca pentru un program
- normal de lucru de 8 ore;
- locurile de munca avute in vedere la acordarea de credite sa nu fie locurile de munca vacante, rezultate in urma incetarii raporturilor de munca a unor
- angajati in ultimele 12 luni premergatoare incheierii contractului de creditare.
- locurile de munca nou create precum si posturile existente la acordarea creditului trebuie mentinute timp de minim 5 ani.

3. Agentii economici pot beneficia de credite din bugetul asigurarilor de somaj pentru finantarea stocurilor de materii prime, materiale si obiecte de inventar, credit rambursabil in termen de 1 an de zile, fara perioada de gratie; credit pentru cheltuieli de capital (utilaje si echipamente, instalatii, constructii, amenajari), rambursabil in 3 ani, cu o perioada de gratie de 6 luni; finantare concomitenta a stocurilor de materii prime si a cheltuielilor de capital. Creditele pentru cheltuieli de capital pot acoperi pana la 75% din valoarea proiectelor prezentate diferenta de minim 25% o reprezinta aportul propriu. Aferent acordarii creditelor pentru cheltuieli de capital forta de munca se ocupa in termen de maxim 6 luni, iar pentru creditele pentru materii prime si materiale in decursul a 60 de zile de la data punerii la dispozitie a creditului acordat.

4. Creditele se acorda in raport cu numarul locurilor de munca pe care solicitantul se obliga sa le creeze, suma acordata pentru un loc de munca nou creat se stabileste anual iar cuantumul maxim al creditului ce poate fi acordat este de 20.000 mii lei RON, fara insa ca suma totala a creditului sa depaseasca 1.500.000 RON pentru fiecare beneficiar de credit.

5. Pentru judetele in care se inregistreaza o rata medie anuala a somajului mai mica sau egala cu rata medie anuala a somajului la nivel national se acorda credite cu o dobanda de 50% din dobanda de referinta a Bancii Nationale a Romaniei, iar pentru judetele cu o rata medie anuala a somajului mai mare decat rata medie la nivel national creditele se acorda cu dobanda de 25% din dobanda de referinta a Bancii Nationale a Romaniei.

6. Beneficiaza de credite, in conditile legii, cu dobanda de 25% din dobanda de referinta a BNR si persoanele in varsta de pana la 30 de ani, care au statut de student pentru prima data si urmeaza studiile la cursuri de zi la o institutie de invatamant superior de stat sau particular, autorizata sau acreditata, in conditiile legi.

7. Asociatiile familiale si persoanele fizice care desfasoara in mod independent activitati economice pot primi credite in conditii avantajoase daca cel putin unul dintre membri asociatiei familiale, respectiv persoana fizica autorizata, este asigurat in sistemul asigurarilor pentru somaj si a realizat un stagiu de cotizare de cel putin 12 luni in ultimele 24 de luni premergatoare datei solicitarii creditului.

8. Garantiile bancare constituite sunt limitate doar la valoarea creditului si a dobanzii aferente si se pot constitui intr-un mix de garantii reale si/sau personale. Creditele bancare pot fi acordate numai daca solicitantul prezinta garantii reale si/sau personale, care trebuie sa acopere creditul, dobanda si comisioanele.

9. Agentii economici interesati pot obtine mai multe informatii legate de activitatea de acordare a creditelor cu dobanda avantajoasa de la AJOFM DOLJ.
Agentia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca
- Home - Prezentare - Contact -
ANUNT ANOFM - OBIECTIVE GENERALE ANOFM
 
Prognoza METEO Craiova, Romania
 
Proiecte finantate din FSE
Achizitii AJOFM
Anunturi
Evenimente
Statistici
Formare
Facilitati
Pentru angajati
Pentru angajatori
Obligatii
Obligatii angajatori
Servicii oferite
Persoane fizice
Persoane juridice
Legislatie
Legislatie actualizata
Acte
Acte necesare
Locuri de munca vacante
In judetul Dolj
In strainatate EURES
Formare profesionala
Informatii cursuri de calificare
Lista cursuri calificare
Credite
Intreprinderi mici si mijlocii
Intrebari
Intrebari frecvente
Linkuri utile
ANOFM
ANAF
EURES
GUVERN